Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Oddelek za dializo

Predstojnik

Maša Jelinčič Rušt, dr.med., spec.interne medicine

Vodja

Silvan Saksida, dr.med. spec.interne medicine

Telefon

05 330 1260

E-pošta

Glavna medicinska sestra/medicinski zdravstvenik

Benedikta Lipičar-Kovšca, dipl.m.s.

Telefon

05 330 1264

E-pošta

Telefon

05 330 1260

Lokacija

Stara stavba, 1A+2A
lokacija vhoda

Na dializnem oddelku zdravimo bolnike z odpovedjo delovanja ledvic.

V dializnem centru potekajo od ponedeljka do sobote dialize bolnikov, ki so v kroničnem programu zdravljenja odpovedi ledvic z dializo.

Izvajamo vse vrste dializnih procedur:

  • hemodializo,
  • hemodiafiltracijo in
  • hemofiltracijo.

Poleg tega izvajamo edukacijo bolnikov s kronično ledvično boleznijo, prehransko svetovanje, pripravo bolnikov na presaditev ledvice, ultrazvočne preiskave žilja zgornjih okončin pred konstrukcijo arterio-venske fistule in vstavitve dializnih katetrov v centralne vene. V sodelovanju z ostalimi specialisti in oddelki v bolnišnici skrbimo za konstrukcije arterio-venskih fistul in reševanje zapletov na nativnih in goretx arterio-venskih fistulah. Bolniki imajo zagotovljeno tudi 24- urno pripravljenost dializnega osebja v primeru potrebe po zdravljenju z dializo izven rednega časa delovanja dializnega centra.

Smo edini center za zdravljenje bolnikov s peritonealno dializo na domu za celotno območje goriške in obalno-kraške regije, k nam prihajajo tudi bolniki iz obrobja osrednjeslovenske in primorsko-notranjske regije.

Hospitalizirani bolniki, ki potrebujejo nadomestno zdravljenje s hemodializo, so večinoma hospitalizirani na intenzivnih oddelkih (oddelek za internistično intenzivno medicino in oddelek za centralno intenzivno terapijo) ter na oddelku za nefrologijo in oddelku za kardiologijo. Pri teh bolnikih zaradi akutne ali končne ledvične odpovedi izvajamo akutno intermitentno hemodializo ali kontinuirne hemodializne metode (kontinuirana venovenska hemofiltracija -CVVH, kontinuirana venovenska hemodializa - CVVHD, kontinuirana venovenska hemodiafiltracija – CVVHDF in napredne metode z uporabo novih visoko adsorptivnih membran za odstranjevanje mediatorjev vnetja).

Veliko informacij v podporo bolnikom in njihovim svojcem je dosegljivih na spletni strani Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije: https://zdlbs.si/.

NAROČANJE

Navodila