Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Izjava o dostopnosti

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica delno omogoča dostopnosti spletišča https://www.sbng.si/ v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18, s spremembami in dopolnitvami).

Za zagotavljanje zakonskih zahtev glede dostopnosti so bile omogočene nekatere prilagoditve, kot so:

 •  odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 •  prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (bralniki zaslona, brajeva vrstica),
 •  navigacija s tipkovnico (za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 •  ustrezni barvni kontrasti med besedilom in ozadjem,
 •  predvidljivo delovanje spletnega mesta,
 •  omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 •  omogočeno je povečevanje črk brez izgube vsebine ali funkcionalnosti,
 •  spletne strani ne vsebujejo utripajočih vsebin in so varne za uporabo za vse skupine uporabnikov, ki bi jim bliskovite spremembe in utripajoči elementi lahko povzročili reakcije in napade,
 •  omogočena je uporaba različnih ravni naslovov,
 •  spletišče deluje predvidljivo.

 

Stopnja skladnosti

Spletišče https://www.sbng.si/ je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

 

Nedostopna vsebina

1.     starejši objavljeni dokumenti, migrirani iz starejše spletne strani, so objavljeni kot optično zajeti dokumenti originalno podpisanih uradnih dokumentov bolnišnice shranjeni v formatu PDF in nimajo transkripcij besedil. Njihovo spreminjanje posega v originalno sprejeto dokumentacijo. Dokumenti so tudi namenjeni predvsem strokovni javnosti (pripravljavcem strokovnih študij, arhivistom, računovodjem, ipd.) in vsebujejo kompleksne tabele in grafične (slikovne) priloge oziroma tehnične razlage, ki jih v večini primerov ni možno prilagoditi oziroma opisati na način, da bi ustrezali zahtevam o dostopnosti oziroma gre za starejše dokumente, ki več ne obstajajo v izvorni obliki. Objavljeni dokumenti ne izpolnjujejo v celoti zahtev o dostopnosti, saj bi prilagoditev za zavod predstavljala nesorazmerno breme. Primeri takšnih dokumentov:

a.     Poslovna poročila do leta 2022,

b.     Finančni načrti in rebalansi finančnih načrtov do leta 2023,

c.      Akti o ustanovi zavoda in odloki o preoblikovanju Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v javni zdravstveni zavod do leta 2022,

d.     Pravilniki o organizaciji zavoda sprejeti do leta 2022.

2.     stare/arhivirane novice, migrirane iz predhodne spletne strani, za katere bi dopisovanje alternativnih opisov predstavljalo nesorazmerno kadrovsko breme, saj se večina objav nanaša na aktualno dogajanje, ki je že preteklo in ne bi imelo sorazmerne uporabne vrednosti za uporabnika. Nove novice bodo imele vpisan alternativni opis.

3.     Dokumentacija zaključenih javnih razpisov in pozivov ni bila prilagojena po migraciji spletne strani, saj poseganje v razpisno dokumentacijo že zaključenih javnih objav ni dovoljeno. Pri pripravi naslednjih razpisov ali pozivov pa se trudimo, da upoštevamo zahtevane standarde glede dostopnosti.

4.     Nekatere multimedijske vsebine (npr. manjkajoči podnapisi video vsebin). Za multimedijske vsebine posnete pred 23. 9. 2020 ureditev ni obvezna, za nekatere vsebine pa zavod ocenjuje nesorazmerno breme s tem, da bi zavod imel znatne finančne posledice, saj je obseg vsebin zelo velik, vsebine pa ne vplivajo na primarno dejavnost zavoda.

5.     Fotografije na spletnem mestu so dekorativne oziroma zgolj vizualno dopolnjujejo tekstovne vsebine, zato je do vseh vsebin možno dostopati tudi brez uporabe fotografij ali njihovih alternativnih besedil.

Celotna prilagoditev vsebin bi za zavod predstavljala nesorazmerno breme s tem, da bi bile finančne posledice nesorazmerne s koristjo uporabnika, oziroma v tem primeru koristi za uporabnika ni. Vse informacije iz spletne strani so uporabnikom dostopne tudi na druge načine (telefonsko, osebni obisk, alternativni mediji).

Zavod je vzpostavil komunikacijo s širšo javnostjo tudi preko alternativnih medijev oz. socialnih omrežij:

 1. Splošna bolnišnica "dr. Franca Derganca" Nova Gorica | Facebook
 2. Splošna bolnišnica Nova Gorica (@sbnovagorica) / Twitter
 3. Splošna bolnišnica Nova Gorica | Instagram
 4. Splošna bolnišnica Nova Gorica - YouTube
 5. Splošna bolnišnica "dr. Franca Derganca" Nova Gorica | LinkedIn

 

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 22. marca 2024 na podlagi samoocene.

Izjava je bila nazadnje pregledana 2. aprila 2024.

 

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletnem mestu www.sbng.si, kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov javnega zavoda. V svojem sporočilu navedite:

 

naravo vaše težave z dostopnostjo,

želeno obliko, v kateri želite prejeti informacije, in

svoje kontaktne podatke.

 

Obrnete se lahko na:

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

Ulica padlih borcev 13A

5290 Šempeter pri Gorici

05 330 11 00

 

Odgovor boste prejeli v roku osmih dneh od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili razloge za zakasnitev odgovora in kdaj bo odgovor podan.

 

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite neskladnost z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Davčna ulica 1

1000 Ljubljana

01 555 58 48