Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Oslovski kašelj v porastu, cepljenje priporočljivo

11/04/2024
mlad moški kašlja v svoj rokav

''V letu 2024 smo do 13. marca prejeli 381 prijav oslovskega kašlja. V letu 2023 pa je bilo skupaj prijavljenih 125 primerov. Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Cepljenje zmanjšuje tveganje za okužbo z bakterijo Bordetella pertussis in zmanjšuje resnost bolezni pri cepljenih posameznikih.

Kljub obveznemu cepljenju otrok proti oslovskemu kašlju se ta bolezen v Sloveniji še vedno pojavlja, tudi v obliki izbruhov. V Sloveniji je pojavnost oslovskega kašlja glede na prijavljene primere največja pri dojenčkih in mladostnikih.

4994581829799645_oslovski-kaselj-graf-3.jpg

V pandemiji covida-19 smo zabeležili upad precepljenosti za številna cepljenja predšolskih in šolskih otrok. Zato je izjemnega pomena, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja, priporočljivo pa je tudi cepljenje proti oslovskemu kašlju (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) enkrat v odrasli dobi (samoplačniško).

Cepljenje proti oslovskemu kašlju (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) je priporočljivo tudi za nosečnice (v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja) čimprej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti.

Grafiki: Primeri oslovskega kašlja po starostnih skupinah v letu 2024 in število primerov oslovskega kašlja v letu 2024

Ker so dojenčki do šestega meseca starosti še posebej ogroženi, priporočamo tudi cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju, čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti. Cepljenje nosečnic namreč povzroči nastanek protiteles, ki se preko posteljice prenesejo na otroka in ga zaščitijo pred najtežjimi oblikami oslovskega kašlja. Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju zaščiti otroka v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti treh mesecev.

Nosečnice se lahko v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja cepijo pri svojem izbranem zdravniku, cepijo pa tudi nekateri ginekologi,'' so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Kaj je oslovski kašelj?

Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju

Cepljenje otrok – knjižnica za starše