Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Z novim kolposkopom želimo izkoreniniti raka materničnega vratu

08/03/2024
IMG_1714.JPG

Šempetrska bolnišnica bo s pomočjo donacije Zveze društev za boj proti raku in društva koRAK kupila najmodernejši kolposkop, s katerim bi lahko izkoreninili raka materničnega vratu.

''Upam, da bo ta res najmodernejši kolposkop pripomogel k temu, da se bomo čez nekaj let zopet zbrali tu in proslavili to, da v regiji ni več nobenega raka materničnega vratu. V prihodnje računamo na učinek cepiva proti HPV (Humani papilomski virus). Zato pozivam ženske, da se v starosti od 20 do 64 let redno udeležujejo programa Zora pri osebnem izbranem ginekologu ter mamice in očete, da cepijo svoje deklice in dečke proti HPV.

Izjemno pomembno je, da otroke cepimo v šestem razredu, ker je cepivo proti HPV preventivno. Vsi rezultati tako iz raziskav kot iz prakse kažejo, da je treba pravzaprav cepit pred prvo izpostavitvijo virusu. V mladosti pa je tudi imunski odziv boljši,'' je povedala Urška Ivanuš, predsednica Zveze društev za boj proti raku.

Zagnali bomo kampanjo po šolah

''HPV ne povzroča samo raka materničnega vratu, ampak tudi raka zadnjika, raka penisa, raka ženskih spolovil, raka glave in vratu in skoraj gotovo tudi pljučnega raka. Zato se je pametno cepit. V zadnjem času so dobili pravico do cepiva proti HPV tudi dečki in to je treba izkoristiti. Zagnali bomo kampanjo po šolah, s katero bomo ozaveščali starše in otroke o koristnosti cepljenja.

Goriška regija je pri vseh treh presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka Svit, Zora in Dora najboljša v Sloveniji. Odzivnost naših žensk na cepljenje je 80-odstotna, pri učinkovitosti zdravljenja predrakavih in rakavih sprememb pa smo že presegli 90 odstotkov. Naš cilj je jasen: izkoreninit raka materničnega vratu,'' je ambiciozni načrt društva koRAK razložil njegov predsednik Marko Vudrag.

Bolj natančna diagnostika

Tudi Alenka Zavrtanik Čelan, predstojnica ginekološko porodniške službe, verjame, da je izkoreninjenje raka na materničnem vratu povsem realna možnost:

''V to sem prepričana, ker imamo v naši regiji odlično organizirano službo ginekologije in porodništva ter s tem odlično pregledanost žensk v presejalnem programu Zora. Ker imamo dobro delujočo kolposkopsko ambulanto in ker spodbujamo cepljenje.

Tudi zato, ker v naši kolposkopski ambulanti delamo visoko usposobljeni specialisti ginekologije in porodništva in ker nam bo nov kolposkop pomagal odkriti tudi zelo drobne lezije.''