Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

V Stari Gori bodo uvedli ambulantno nevrofizioterapijo za odrasle za zdravljenje možganske kapi, multiple skleroze, Parkinsonove bolezni

20/05/2024
img_1185.jpg

Na oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori bodo s četrtkom (23.5.2024) pričeli izvajati novo ambulantno dejavnost – nevrofizioterapijo za odrasle.

''Nevrofizioterapija je specializirana veja fizioterapije, ki se osredotoča na zdravljenje in rehabilitacijo posameznikov vseh starostnih skupin z nevrološkimi motnjami kot so možganska kap, multiple skleroza, Parkinsonova bolezen, tumorji CŽS, polinevropatije /miopatije, travmatske poškodbe možganov in hrbtenjače /perifernega živčevja, ostale živčno mišične bolezni, prirojene in pridobljene okvare v razvoju.

Ta vrsta terapije pomaga izboljšati oz. obnoviti izgubljene/oslabljene senzo-motorične funkcije, ravnotežje, koordinacijo, moč, splošno gibanje, kardiovaskularno vzdržljivost, zmanjšuje bolečino in s tem izboljšuje neodvisnost in kakovost življenja.

Reševanje zahtevnih težav pacienta

Težave pacienta, s katerimi se srečujemo pri obravnavi, so na področju grobe in fine motorike, hitrosti gibanja, okorelosti/rigidnosti, povišanega/znižanega tonusa, tersenja oz. tremorja, motenj senzorike/propriocepcije, pareze/plegije udov, itd.

Pridružene težave so lahko tudi hitro utrujanje, depresija, apatija, motnja govora, požiranja, težave na področju čustvovanja, kognitivne motnje,  težave s spominom.

Pri izvajanju  nevrofizioterapije se poleg vseh ostalih metod in tehnik največ poslužujemo koncepta Bobath, terapije po Vojti in Proprioceptivne nevromuskularne facilitacije.  

Celostni pristop koncepta Bobath

Koncept Bobath je vodilni svetovni terapevtski pristop k okrevanju pri različnih nevroloških stanjih in temelji na kvaliteti gibanja, a ne samo gibanja. Njegova prednost je v celostnem pristopu. Da posameznika obravnavamo kot celoto in ne zgolj lokalno, npr. obolel sklep ali poškodovano mišico.

Koncept Bobath sledi najnovejšim nevrofiziološkim in biomehanskim teorijam. Sloni na pozitivnem pristopu do bolnika in prenosu terapije v vsakdanje življenje, izkoriščanju bolnikovih sposobnosti za obnovitev oziroma okrepitev šibkejših delov telesa po poškodbah ali bolezenskih stanjih, ki prizadenejo delovanje živčno-mišičnega sistema.

Pri tem izkoriščamo nevroplastičnost živčnega sistema, ki nam omogoča prilagoditi,  nadomestiti oz. reorganizirati izgubljene in pridobljene vzorce gibanja. Terapevt skozi terapijo v posamezniku išče ohranjene sposobnosti in rehabilitacijski potencial.

Učinkovita rehabilitacija in prenos v domače okolje

Skupaj s pacientom postavimo cilje obravnave, kar nam predstavlja najvišja možna stopnja samostojnosti v izvajanju funkcionalnih aktivnosti v različnih okoliščinah kot so obračanje, sedenje, vstajanje, hoja,...  Namen terapije je ponovno učenje ali izboljšanje izvajanja vsakodnevnih aktivnosti v različnih okoliščinah s poudarkom na največji kakovosti in kontroli gibanja.

Terapija je vedno pozitivno usmerjena, prilagojena trenutnim posameznikovim zmožnostim in omejitvam, preostalim potencialom oz. rezervam, potrebam in ciljem, kar zagotavlja celostno in učinkovito rehabilitacijo ter prenos v  domače okolje,'' je novost v Stari Gori – ambulantno nevrofizioterapijo za odrasle – nazorno predstavila vodja fizioterapije in delovne terapije na oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori Damjana Podberšič, dipl. fizioterapevtka.

Galerija