Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Greste na dopust? Ne pozabite počitniške lekarne!

14/07/2023
20230714_130436.jpg

Pri vsakem dopustniku bi morala biti počitniška lekarna obvezna oprema. V to je prepričana tudi vodja lekarne v šempetrski bolnišnici Sara Kenda, mag.farm., spec. klinične farmacije. Z njo smo naredili intervju, ki je poln praktičnih nasvetov za vroče poletje.

Kaj bi moral imeti vsak dopustnik v svoji počitniški lekarni?
Težko je narediti popoln seznam počitniške lekarne, je pa vsekakor nekaj zdravil in ostalih pripomočkov, na katera ob odpravljanju na dopust ne smemo pozabiti:

  • vsa zdravila za kronične bolezni,
  • protibolečinska zdravila in zdravila za zniževanje telesne temperature,
  • zdravila za lajšanje driske, odpravljanje zaprtja ter elektroliti za nadomeščanje tekočin v primeru dehidracije,
  • zdravila proti alergijam oz. za blažitev težav pri alergijah,
  • zdravila in izdelke za lajšanje potovalne bolezni,
  • osnovna sredstva za prvo pomoč: sterilne gaze, povoji, razkužilo za rane, obliži,...
  • izdelki za zaščito pred soncem,
  • sredstva za zaščito pred piki žuželk in težav po pikih.

 

Pomembno je, da zdravila pravilno shranjujemo (ustrezna temperatura in originalna embalaža). Smiselno je, da imamo priložena tudi navodila za uporabo. V primeru odpravljanja v bolj oddaljene in manj civilizirane kraje se je smiselno o tem pogovoriti z zdravnikom. Ta nam bo znal svetovati, če morda v potovalni lekarni potrebujemo tudi katerega izmed antibiotikov, antimalarikov ali drugih zdravil na recept. Če na dopustu vseeno ostanemo brez katerega od zdravil, pa imamo skoraj povsod na voljo lekarne, kjer nam bodo farmacevti z veseljem pomagali in poiskali ustrezno zdravilo za naše težave.

Kakšna so vaša priporočila za zdravila ob visokih temperaturah v avtomobilu? Kako naj se jih shranjuje?
Večina zdravil se shranjuje na dva načina, pri sobni temperaturi do 25 stopinj Celzija (nekatera do 30) ali v hladilniku (2-8). Ob hudi vročini temperature v avtomobilu te vrednosti močno presegajo, zato je pomembno, da zdravilom tudi v avtomobilu zagotovimo ustrezne pogoje shranjevanja. To je možno z namestitvijo v hladilne torbe, ki pa te temperature zagotavljajo le določen čas, zato naj bo avtomobil samo začasen prostor za shranjevanje zdravil.

Morajo biti zdravila na letalu obvezno v ročni prtljagi?
Pri potovanju z letalom se pogosto bojimo, da nam bodo izgubili prtljago, zato marsikateri potnik pospravi zobno ščetko ali kakšno dodatno majico v ročno prtljago. Prav to je razlog, da je smiselno, da zdravila shranjujemo v ročni prtljagi, saj nam samo to zagotavlja, da bodo z nami na dopustu. Temperatura v prtljažniku letala, kjer je večja prtljaga, se giblje okoli -50 stopinj Celzija. Zato tam ni primeren prostor za prevoz zdravil, ki se shranjujejo v hladilniku in na sobni temperaturi. Le-ta z zamrzovanjem lahko izgubijo učinkovitost, lep primer je inzulin.

Kaj svetujete kroničnim bolnikom? Naj si vzamejo na dopust zdravil za več dni kot bodo na dopustu? Namigujem na to, da lahko denimo zamudijo na trajekt ali pa je let letala prestavljen in kje obtičijo za kakšen dan ali morda še več
Vsekakor, zdravila nam ne zavzamejo veliko prostora in kakšno zdravilo več lahko prinesemo tudi nazaj z dopusta. Tako bomo zagotovili, da bodo naše kronične bolezni pod nadzorom in bomo dopust tudi ob možnih zapletih v smislu prestavljanja letov in trajektov potekal bolj mirno.

Si je za dopust potrebno nujno urediti mednarodno zdravstveno zavarovanje?
Mednarodno zdravstveno zavarovanje sicer ni nujno povsod, ker nas bodo v večini primerov oskrbeli tudi proti plačilu. Vseeno je smiselno, da si uredimo vsaj evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki je brezplačna za vse imetnike veljavnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Naročimo jo preko spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Druga dodatna mednarodna zdravstvena zavarovanja nam krijejo višje stroške zdravljenja, o čemer moramo še posebej razmišljati v primeru obiska bolj oddaljenih držav ali v primeru, da smo kronični bolniki, da se bomo na dopustu ukvarjali z bolj rizičnimi športi itd. Kakorkoli, menim, da previdnost nikoli ni odveč.

Kaj pa ambulanta za popotnike, kjer lahko ljudje dobijo nasvete za zdravila in cepljenja?
Pri obisku oddaljenih krajev je vsekakor smiselno, da se pogovorimo s strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, epidemiologi. Ti nam bodo najboljše svetovali o smiselnosti dodatnih cepljenj, uporabi antimalarikov in podobno.

Je modro imeti v kakšni beležki zapisano, na katera zdravila smo alergični in na kaj smo alergični, če pride na dopustu do zapletov?
Alergije (tudi na zdravila) so lahko zelo kritične, sploh če vodijo v anafilaktično reakcijo. V primeru, da ste alergiki, je pomembno, da imate s seboj svoja zdravila. Smiselno je, da imamo podatek o alergijah kje zapisan, npr. v denarnici poleg osebnih dokumentov.

Dragoceni nasveti zdravnika Deana Miletića srčno-žilnim bolnikom ob trenutni hudi vročini

Spremljajte nas na FacebookuTwitterjuInstagramu in Linkedinu.