Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000
odpri iskalnik po strani

Dragoceni nasveti zdravnika Deana Diletića srčno-žilnim bolnikom ob trenutni hudi vročini

12.07.2023
ja_0.jpg

V tej hudi vročini, ki jo doživljamo, so ekstremno zdravstveno izpostavljeni srčno-žilni bolniki. Za nasvete in priporočila v poletnem času smo se obrnili na Deana Miletića, dr.med., spec.interne medicine.

Povečana koncentracija ozona lahko pri srčno-žilnih bolnikih privede do velikih težav z dihanjem. Vaše izkušnje?
Povečana koncentracija ozona je vsekakor povezana s povečanim tveganjem za hospitalizacijo zaradi srčno-žilnih bolezni. Naraščanje koncentracije ozona v ozračju je globalni problem, zaradi česar bo potrebno v naslednjih letih, desetletjih ustrezno ukrepati za dobro celega planeta.

Kljub veliki vročini pa morajo ljudje tudi poleti oditi po opravkih, ki se jih ne da prestaviti
Zaradi vročine bi svetoval naj srčno-žilni bolniki nujne opravke opravijo v dopoldanskem času, pred 12.00. Ostale dejavnosti, ki niso odvisne od odpiralnih časov, bi lahko opravili potem zvečer, po 18., 19. uri.

Kakšna je optimalna hidracija z vodo?
Bolnikom s srčnim popuščanjem večinoma svetujemo omejitev vnosa tekočine na 1-1,5L dnevno vključno s hrano. V času vročine so izgube tekočine čez kožo povečane, zato naj v tem času zaužijejo nekoliko več tekočine, približno 500 ml več kot običajno, kar je odvisno tudi od telesne dejavnosti čez dan.

Mora postati steklenica mlačne vode obvezna oprema?
To je odvisno od tega, kje se posameznik nahaja oziroma kaj počne. Če čez dan nima dostopa do tekočine, svetujem, naj ima s seboj steklenico z vodo.

Čemu naj se srčno-žilni bolniki v širokem loku izognejo v času hude vročine?
Izogibajo naj se gibanju na prostem v največji vročini in daljši izpostavljenosti soncu. Prostore naj zračijo zjutraj ali zvečer, koncentracije ozona so namreč najvišje med 12.00 in 18.00. V času najvišjih koncentracij ozona naj se izogibajo telesnim dejavnostim na prostem, sledijo naj poročilom o vremenski napovedi.

Je pretirana uporaba klime lahko škodljiva?
Uporaba klime lahko zelo izboljša počutje ob veliki vročini. Odsvetujem nastavljanje klime na prenizko temperaturo, zlasti ko je telo pregreto. Če pa klimo nastavimo na 5-10 stopinj manj kot je temperatura zunaj, škoditi ne bi smela.

Kaj pa tuširanje z mrzlo vodo in kopanje?
Ekstremno odsvetujem srčno-žilnim bolnikom. Sicer pa tuširanje s hladno vodo in kopanje ni škodljivo.

So za hudo vročino pravi pristop kratke hlače in kratke majice? Ali so boljša rešitev lahka oblačila in pokrivala?
Če se srčno-žilni bolniki izogibajo soncu ob največji vročini sta oba pristopa dobra.

Občasen nadzor sosedov, prijateljev?
Za starejše bolnike, ki živijo sami, bolnike, ki potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih ali tistih z bolj napredovanimi boleznimi srca in ožilja, je to zelo zaželjeno.

Je smiselno, da srčno-žilni bolniki poleti ob padcu krvnega tlaka začasno ukinejo zdravila ali samo zmanjšajo odmerek?
Srčni bolniki jemljejo običajno zdravila, ki so za srce bolj pomembna in tista, ki so manj pomembna. Zato svetujem, naj se pred vsako ukinitvijo zdravil prej posvetujejo z osebnim zdravnikom.

Naj si dnevno merijo krvni tlak sede in stoje?
Redno merjenje krvnega tlaka pri srčnih bolnikih je zelo priporočeno. Vsak dan sicer ni potrebno. Meritve sede in stoje naj opravijo v primeru, da imajo težave v smislu omotice ob hitrem vstajanju, šibkosti ali kakršnihkoli drugih spremembah zdravstvenega stanja, ki so lahko povezane s krvnim tlakom.

Zakaj so v hudi vročini ogroženi tudi posamezniki, ki prejemajo zdravila za odvajanje seča?
Zdravila za odvajanje seča (diuretiki) so pri bolnikih s srčnim popuščanjem ali arterijsko hipertenzijo pogosto predpisovana. V času vročine obstaja možnost dehidracije, kar lahko pelje v številne neželene zaplete. Zato bolnikom svetujemo tudi redno tehtanje. Hitre spremembe teže so najverjetneje povezane s presežkom ali pomanjkanjem vode v telesu. V tem primeru je potreben posvet z osebnim zdravnikom.

Če se njihova telesna teža zmanjša pod običajno, lahko opustijo zdravila za odvajanje vode?
Ob manjšem nihanju telesne teže (2-3 kg) lahko bolniki sami opustijo diuretik, ko se telesna teža zmanjša oziroma zvišajo odmerek, kadar teža poraste. Ob večjih nihanjih teže svetujemo posvet z osebnim zdravnikom, ki se potem lahko odloči tudi za kontrolo laboratorijskih izvidov.

Naj srčno-žilni bolniki vzamejo na dopust tudi najbolj sveže izvide?
Vedno je zaželjeno, da imajo bolniki na dopustu pomembnejše izvide s seboj. Ker nikoli ne vemo, kdaj bo na dopustu potrebna medicinska pomoč. Naj v pripravah na dopust pomislijo tudi na to.

Spremljajte nas na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Linkedinu.