Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Zaradi zgodnjega odkritja raka dojk je mama še zmeraj z menoj

04/12/2023
21-druzenje__11_.jpg

Po dobrih desetih letih so pripravili nov predstavitveni video o poti, ki jo ženska običajno opravi v programu DORA - od vabila do mamografije. V nekaj minutnem videu na razumljiv način skozi igrano sliko prikažemo ključne prednosti programa DORA - strokovna, hitra in prijazna obravnava. To pot ženske v programu DORA je upodobila Mojca Mavec, sodelovali pa so tudi nekateri sodelavci programa DORA.

Skupaj s predstavitvenim filmom so prvič pripravili tudi nov ozaveščevalni video, katerega namen je nagovarjati mlajše starostne skupine žensk tik pred vstopom in ob vstopu v program DORA (45–50 let).

 

Program DORA evropsko uspešen presejalni program za raka dojk

"Program DORA je po dobrih 15-ih letih delovanja danes evropsko uspešen presejalni program za raka dojk. Vsako leto na presejalno mamografijo povabijo okoli 140.000 žensk med 50. in 69. letom. Ključni cilj programa je za tretjino zmanjšati umrljivost žensk v ciljni populaciji. Povprečna udeležba vabljenih žensk v programu DORA je v zadnjih petih letih več kot 75 odstotkov, minimalni standard udeležbe za uspešno doseganje ključnega cilja presejalnega programa pa je 70 odstotkov. V programu DORA odkrivamo majhne rake dojk, ki si jih ženska še ne more sama zatipati. Če raka dojk odkrijemo zgodaj, ko je še omejen na dojko, je zdravljenje praviloma zelo uspešno," poudarja mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa DORA.