Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Ponosni na sodoben rentgen C-lok, ki omogoča 3D slikanje med operacijo

10/04/2024
rentgen c-lok

Šempetrska bolnišnica je uspešno izvedla investicijo v sodoben rentgen C-lok, v višini okoli 250 tisoč evrov.

''Nov rentgenski aparat C-lok se uporablja v operacijskih dvoranah, predvsem pri travmatoloških operacijah. Njegova glavna odlika je, da med operacijo omogoča tridimenzionalno slikanje. Če primerjamo star in nov rentgen C-lok, je v nov aparat vgrajena boljša tehnologija, kar omogoča kvalitetnejše slike. Star aparat ni omogočal 3D slikanja.''

''Nov aparat je namenjen predvsem travmatologom, vendar ga bodo po potrebi uporabljali tudi urologi in abdominalni kirurgi. Sodoben rentgen c-lok vsekakor pomeni kvalitetnejšo obravnavo med operacijo, kar bo tudi vplivalo na hitrejše okrevanje pacientov,'' je povedal Jože Bezjak, ki ima pooblastilo za vodenje radioloških inženirjev v šempetrski bolnišnici.

Zelo uporabno pri operacijah sklepnih zlomov, operacijah zlomov medenice in hrbtenice

"Novo rentgensko napravo C-lok smo nabavili, ker je bila obstoječa neprimerna zaradi premajhnega obsega loka. Z njo se nam je izpolnila želja, da bomo lahko 3D rekonstrukcijo izvedli že med samo operacijo. Ta je zelo uporabna pri operacijah sklepnih zlomov, operacijah zlomov medenice in hrbtenice," je nad novo pridobitvijo navdušen travmatolog Aleksander Dolgan, dr. med., spec. splošne kirurgije.