Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Velik poklon medicinskim sestram, ki spodbujajo tudi gospodarsko rast

14/05/2024
merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester smo v šempetrski bolnišnici predstavili vse mogoče dejavnosti glavnih nosilk zdravstvene nege. Vabljeni k ogledu fotogalerije in videospota.

In kaj so ob svojem velikem prazniku počele naše medicinske sestre? Obiskovalcem in zaposlenim v šempetrski bolnišnici so merile krvni sladkor, krvni tlak in vid. Predstavile so ustrezno prehrano in diete za posamezna obolenja, transfuzijske dejavnosti in higieno rok. Izvajale so temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja, skupna ekipa Urgentnega centra in Enote intenzivne terapije pa je prikazala aktivnosti pri obravnavi pacienta po nenadnem srčnem zastoju. Obisk stojnic je bil izjemen.

Prikaz aktivnosti pri obravnavi pacienta po nenadnem srčnem zastoju

Medicinske sestre so hrbtenica vsakega zdravstvenega sistema

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester je potekal pod geslom Naše medicinske sestre, naša prihodnost: ekonomska moč zdravstvene nege. Z njim mednarodna združenja medicinskih sester po svetu poudarjajo pomen poklica medicinske sestre, ki pomembno vpliva na zagotavljanje zdravstvenega varstva, gospodarski razvoj in družbeno blaginjo.

''Vlaganje v zdravstveno nego je ključno za doseganje bolj zdravih in uspešnih skupnosti ter ima pomembne ekonomske učinke, ki pozitivno vplivajo na gospodarsko rast. Skrajni čas je, da se vlada in politični odločevalci zavedo pomembne vloge medicinskih sester ter daljnosežnih učinkov, ki jih ima naše delo.

Medicinske sestre predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu in smo hrbtenica vsakega zdravstvenega sistema. Obenem pa smo temelj, ki vpliva na delovanje različnih skupnosti in celotne družbe. Zato bi morala država v zdravstveno nego, v zagotavljanje zadostnega števila izvajalcev, izboljšanje delovnih pogojev, v razvoj in izobraževanje kadra vlagati bistveno več, kot trenutno vlaga,'' je ob mednarodnem dnevu medicinskih sester povedala Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze, ki združuje 17.000 članic in članov – medicinskih sester, babic in tehnikov zdravstvene nege.

Galerija