Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

V Srbiji smo vzpostavili resne kontakte za zaposlitev zdravnikov

17/06/2024
Predstavnice kadrovske službe šempetrske bolnišnice s konzulko s slovenskega veleposlaništva v Beogradu Kristino Kliner na zaposlitvenem sejmu v Srbiji.

Zaposlitveni sejem v Srbiji nas je pozitivno presenetil, saj smo doživeli izjemno zanimanje zdravnikov, radioloških inženirjev in medicinskih sester za delo pri nas.

''Z izkupičkom zaposlitvenega sejma v Srbiji sem zelo zadovoljna. Tako v Beogradu kot Nišu se je naša ekipa počutila kot doma. Srbi so izredno prijazni, gostoljubni in pozitivni ljudje. Iz Srbije smo se vrnili s kar nekaj resnimi kontakti.  Največ zanimanja za delo v naši bolnišnici je bilo s strani zdravnikov specialistov, kot tudi zdravnikov, ki ravnokar zaključujejo specializacijo oziroma so šele končali ali zaključujejo medicinsko fakulteto. Našo stojnico je obiskalo tudi nekaj radioloških inženirjev ter medicinskih sester, s katerimi smo vzpostavili kontakte,'' je bila nad obiskom zaposlitvenega sejma v Srbiji navdušena vodja kadrovske službe v šempetrski bolnišnici Tadeja Hvalič Franzin.

''Mislim, da je ta zaposlitveni sejem zelo dobra ideja. Da pride zavod za zaposlovanje z vsemi delodajalci, ki imajo interes po delovni sili, na lokacijo v Srbijo, kjer se lahko ljudje neposredno pozanimajo o pogojih dela, o plači, o dovoljenjih za prebivanje, o vseh postopkih v republiki Sloveniji. Zavod republike Slovenije za zaposlovanje je imel zelo dobro medijsko kampanjo. Sejem je bil oglaševan na televizijah, na radijskih postajah, na jumbo plakatih. Mislim, da je vest o sejmu segla v vsako srbsko vas,'' je povedala konzulka s slovenskega veleposlaništva v Beogradu Kristina Kliner.

Velik interes tudi za študij v Sloveniji

''V Srbiji je čutiti velik interes za Slovenijo, ker ima veliko ljudi v Sloveniji bodisi sorodnike bodisi prijatelje. Slovenije ne dojemajo kot tujino, ampak bolj kot na pol domačo državo. Tudi jezikovna ovira ni takšna kot je denimo pri nemško govorečih deželah ali pa pri Madžarski oziroma Italiji. Slovenija državljanom in državljankam Srbije ponuja možnost, da redno vzdržujejo stike s svojimi bližnjimi, saj se lahko zaradi relativno kratkih razdalj med vikendi vračajo domov. Glavni pridevniki, ki jih Srbi uporabljajo za opis Slovenije, so čudovita, čista, mirna, varna, organizirana. Ob tem pa ne pozabijo povedati, da jim v Sloveniji manjka tiste prave zabave, tiste ta prave sproščenosti. Zato se med vikendi in prazniki radi vračajo v domovino  in si dajo duška. To je zelo pomemben faktor v njihovih življenjih.''

''Veliko ljudi, ki želijo delati v Sloveniji, želijo tudi izobraževati svoje otroke v slovenskem sistemu. Želijo, da diplomirajo v članici Evropske unije, da jim bodo tako lahko omogočili lepšo prihodnost. V Sloveniji torej vidijo tudi neko perspektivo za svoje otroke. Ogromno povpraševanje in interes za študij v Sloveniji opažamo tudi pri mladih. V februarju je bil v Srbiji organiziran sejem izobraževanja, na katerem je bil predstavljen študij v Sloveniji, in je bil izjemno obiskan.''

Srbija investira in se razvija

''Migracije pa seveda potekajo tudi v obratni smeri – iz Slovenije v Srbijo. Prihajajo večinoma izvršni direktorji v gospodarni panogi. V Srbiji deluje ogromno slovenskih podjetij, interes za investicije je velik. Gre za obojestranski interes. Srbija v zadnjem času dela velike korake na poti v Evropsko unijo. Če ste se sprehajali po Beogradu, ste videli, da se ogromno investira v infrastrukturo, v gradnjo stanovanj, v gradnjo poslovnih stavb.

V Beogradu se uresničuje ambiciozni projekt Beograd na vodi (gre za moderen poslovno-stanovanjsko-hotelski kompleks, ki raste na obrežju Save. Rok za dokončanje projekta je 30 let. Njegova vrednost je ocenjena na 3,5 milijarde evrov. Investitor je podjetje Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov op.a.). Srbija se je pridružila tudi projektu hitre železnice, ki bo povezala Budimpešto in Atene. (Za pot med Budimpešto in Beogradom bi s hitrim vlakom, ki bi peljal več kot 200 km/h, potrebovali samo še tri ure op.a.).

Srbija načrtuje tudi nove avtoceste. Največ investicij prihaja iz Evropske unije, Srbija pa dobro sodeluje tudi s Kitajsko in Turčijo. Investicije torej prihajajo iz vseh smeri,'' je Srbijo kot ambiciozno državo opisala konzulka s slovenskega veleposlaništva v Beogradu Kristina Kliner.