Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

V Simzicu smo začeli lepo mednarodno zgodbo

24/05/2024
Tečajniki na mednarodnem tečaju ALS v Simzicu.

V Simulacijsko Zdravstveno Izobraževalnem Centru (Simzic) v šempetrski bolnišnici je bil izveden prvi mednarodni tečaj ALS. Odziv inštruktorjev in tečajnikov je bil zelo pozitiven.

''Slovensko združenje za urgentno medicino, ki deluje pod okriljem Evropskega sveta za reanimacijo je v prostorih Simulacijskega Zdravstveno Izobraževalnega Centra (Simzic) v šempetrski bolnišnici uspešno izvedlo tečaj ALS (Advanced life support). Preko njega so inštruktorji z mednarodnimi licencami tečajnikom razdajali svoja znanja in veščine, ki so potrebne pri oskrbi odraslega bolnika v srčnem zastoju, srčnem zastoju v posebnih okoliščinah in pri stanjih tik pred nastankom srčnega zastoja.

Tečaj ponavadi obiskujejo strokovnjaki iz medicinskih in negovalnih strok, saj zajema diagnostično terapevtske postopke pri življenjsko ogroženem pacientu ali pri pacientu, ki nima znakov življenja. Sami postopki temeljijo na ugotavljanju stanja na podlagi določenih protokolov, s katerim razrešujejo vzroke za nastalo stanje.

 

ERC (European resuscitation council) je organizacija, ki raziskuje, poroča ugotovitve in naposled sprejema protokole reanimacije, ki jim morajo pri delu s pacientom slediti strokovnjaki vseh članic Evropske unije.

 

Uspešna premiera tečaja ALS

Tečaj je odprtega tipa - nanj se lahko prijavijo strokovnjaki iz katerekole bolnišnice ali zdravstvenega zavoda, tudi iz tujine. Tovrstni tečaji slovijo kot zelo zahtevni. Tečajnika za določen čas opolnomočijo za varno in strokovno pomoč najtežjim bolnikom.

Tečaj ALS, ki je bil v naših prostorih Simzica organiziran prvič, je obiskalo 27 tečajnikov iz različnih delov Slovenije in iz različnih zdravstvenih strok. 21 je bilo zdravnikov, 6 pa predstavnikov zdravstvene nege (medicinske sestre in zdravstveniki). Vsi so tečaj uspešno opravili in bili nad potekom intenzivnega izobraževanja navdušeni.

Organizatorja tečaja - Slovensko združenje za urgentno medicino –  so simulacijske učilnice Simzica tako fascinirale, da je takoj po tečaju izrazil željo po organizaciji vseh ostalih mednarodnih tečajev pri nas,'' je novo lepo zgodbo, ki se je odvila v super modernem Simzicu, opisal ERC inštruktor Slavko Babić, mag. zdr. nege.