Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Uspešna izvedba vaje za evakuacijo

20/02/2024
IMG_1698.JPG

V šempetrski bolnišnici so zaposleni in gasilci Gasilske enote Nova Gorica in Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter pri Gorici skupaj uspešno izvedli vajo za evakuacijo.

''Predpostavka vaje je bila, da v sobi 9 na oddelku v sedmem nadstropju bolnišnice pride do manjšega požara, dim se nato iz sobe razširi po hodniku. Zaposleni nemudoma pričnejo z evakuacijo pacientov z oddelka in začetnim gašenjem, vendar zaradi dima v samo sobo ne morejo vstopiti. Zaradi tega sprožijo ročni javljalnik požara, telefonist izvede klic na 112. Posredujejo gasilci Gasilske enote Nova Gorica in Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter pri Gorici. Za imitacijo požara smo izvedli zadimljenje z gledališkim dimom. S pomočjo uporabe dimne zavese pa smo preprečili uhajanje dima na druge oddelke. Preverili smo odklepanje balkonskih vrat.''

''Gasilska enota Nova Gorica in Prostovoljno gasilsko društvo Šempeter pri Gorici sta izvedla prvi napad skozi glavni vhod na južni strani bolnišnice preko glavnega stopnišča. Cevovoda nismo polagali, smo pa imitirali uporaba hidranta. Drugi napad se je izvajalo preko lestve s severne strani bolnišnice. Vsi napadi so se izvajali suho. Vaja je trajala circa pol ure in je bila uspešna, '' je povedal Matjaž Marušič, vodja vaje evakuacije v šempetrski bolnišnici, sicer zaposlen v Gasilski enoti Nova Gorica.

''Namen vaje je bilo preveriti poznavanje postopkov ravnanja ob požaru in odziv v stresni situaciji, preveriti sredstva in opremo za gašenje, preveriti požarne načrte, dostope  in ustreznost delovnih površin za gasilce, preveriti sisteme aktivne požarne zaščite ter druge ukrepe varstva pred požarom. Moram pohvaliti tako zaposlene kot tudi gasilce, ki so se zelo dobro odzvali na krizno situacijo,'' pa je poudaril Simon Vendramin, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica.

Galerija