Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Radiologi in radiološki inženirji danes praznujejo skupaj s svojimi pacienti

08/11/2023
20230602_135113.jpg

Vsako leto 8. novembra ob obletnici odkritja rentgenskih žarkov obeležujemo Mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije.

''8. novembra 1895 je Wilhelm Conrad Röntgen odkril obstoj do takrat še neznanih žarkov, ki jih je poimenoval X žarki. Za svoje odkritje je prejel več priznanj, med drugim prvo podeljeno Nobelovo nagrado za fiziko leta 1901. Na podlagi tega odkritja se je začela razvijati nova veda – radiologija.

Rentgenske žarke odkril že Nikola Tesla
Iz zgodovinskih virov razberemo, da je pred tem datumom znani izumitelj Nikola Tesla odkril enako prodorne neznane X žarke, ampak jih zaradi nadaljnjega odkrivanja in preučevanja ni objavil. V svojem življenju je patentiral več kot 700 izumov. Na poti v Dalmacijo je v njegovem rojstnem kraju Smiljani (Gospić) zanimiva razstava odkritij. Tesla je pomembno sodeloval pri raziskavah elektrike in magnetizma in s tem pri razvoju zelo pomembne slikovne diagnostike MAGNETNE RESONANCE. Po njem se imenuje izpeljana enota za gostoto magnetnega polja - T(tesla).

Legendarna Marie Curie pustila neizbrisen pečat
Ena od mnogih prodornih zgodovinskih zgodb vezanih na področje radiologije je zagotovo spisala znanstvenica in dvokratna nobelova nagrajenka Marie Skłodowska Curie, ki je v času prve svetovne vojne nabavila rentgensko opremo, vozila in generatorje ter razvila mobilne rentgenske enote, ki so postale splošno znane kot ''Little Curies''. Curiejeva je vodila namestitev 20 mobilnih radioloških vozil in 200 radioloških enot v terenskih bolnišnicah v prvem letu vojne.

Seveda jo poznamo tudi kot pionirko na področju raziskovanja sevanja, saj je leta 1902 pri prečiščevanju odkrila dva nova kemijska elementa; prvega je po rodni Poljski poimenovala Polonij, drugega pa zaradi njegove močne radioaktivnosti Radij.

Navedeni znanstveniki so strmeli k napredku, zato se tudi vsi zaposleni v radiologiji trudimo ponuditi najboljšo storitev našim uporabnikom tako na tehničnem kot tudi na človeškem nivoju,'' je povedal v.d. glavnega radiološkega inženirja v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica Matjaž Sulič, dipl.inž.radiologije.

Že pet let po odkritju x žarkov prvi aparat v Sloveniji
Že pet let po odkritju rentgenskih žarkov smo leta 1900 dobili prvi rentgenski aparat v Ljubljani, od leta 1923 pa deluje Inštitut za radiologijo, ki letos praznuje 100 let.

Radiologija je ena od strok, ki se najbolj spreminja in ima nanjo tehnologija velik učinek. Če je sprva omogočala slikanje kosti, lahko danes skoraj 400 aktivnih radiologov v Sloveniji ob nepogrešljivi pomoči radioloških inženirjev opravlja neinvazivne ''poglede v notranjost človeka'', s katerimi lahko spremljajo ne samo stanje, temveč tudi delovanje določenih organov v človeku.

Galerija