Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Pozitivni odzivi zdravnikov na program prepoznave govora, izvedenih že 3734 diktatov

07/07/2023
peter.jpg

Testno uvedbo novega programa prepoznave govora so zdravniki večinoma dobro sprejeli. V dobrih dveh tednih je bilo izvedenih 3734 diktatov. Rekorder med zdravniki je Igor Dolenc s 333 diktati, sledita mu Peter Vičič (313) in Leonida Miklavič (274).

"Možgane bi rad ohranil elastične"
Prim. dr. Igor Dolenc, dr. med., spec. splošne kirurgije in travmatologije, je po 333 izvedenih diktatih strnil vtise: "Temeljni motiv za ukvarjanje s programom prepoznave govora je moja želja, da bi ohranil možgane elastične in mladostne kljub moji biološki starosti. Ob prvi uporabi tega programa v traumatološki ambulanti je bilo zame miselno izjemno naporno. Nisem še imel izdelanega obrazca rutinskega ravnanja (mikrofon v levici in miško v desnici) ter sprotnega popravljanja zapisanega besedila z ukazi, v večji meri enakimi kot v MS Word. Temu primerno dlje časa je trajala tudi obravnava mojih pacientov. Program je še okoren v natančni prepoznavi izgovorjenega in se bo s časom to izboljšalo."

Program se nenehno izboljšuje
"Iz termina v termin mojih trauma ambulant so stvari postajale lažje. Zdi se mi izjemno elegantno, da pacient prejme pisni izvid praktično takoj. Slednje mu mnogokrat olajša nadaljnje urejanje bolniške odsotnosti in ostalih prilagoditev vsakdanjega življenja njegovemu bolezenskemu stanju."

"Sam kot lečeči zdravnik ob uporabi tega programa z večjim zanimanjem sproti popravljam svoje besedilo na izvidu, kot sem to počel prej ob mukotrpnem preverjanju, kaj je zapisala tipkarica po mojem nareku in kako je razumela moj diktat."

Izvid lahko izdam takoj
Predstojnica ginekološko-porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan, dr.med., spec.gin. in por. je izpostavila dejstvo, da sedaj lahko izvid izda takoj, kar prej ni bilo možno: "Program za prepoznavo govora sem uporabljala v ambulanti in za zaključevanje ambulantnih izvidov, pa tudi za zaključevanjeodpustnic. Najbolj se obnese v ambulanti za zaključevanje ambulantnih izvidov. Program moramo izboljšat vsaj kar se ginekoloških izrazov tiče. To je ena metoda, ki olajša delo predvsem administratorkam in omogoča, da izvid izdam takoj. Kar do zdaj ni bilo možno."

Peter Vičič, dr. med., spec. interne medicine v novem programu za prepoznavo govora prav tako vidi velik potencial za svoje delo: "Prednost tega sistema diktiranja vidim predvsem v tem, da se izvid spiše takoj. Prej se je čas od diktata do dejanskega zapisa s strani administracije občasno vlekel nedopustno dolgo. Potem se je v podpisni mapi nenadoma znašlo 50 ali 60 dokumentov, ki so bili žal polni pravopisnih in vsebinskih napak, ki jih je bilo seveda potrebno popravljati, kar je zahtevalo ogromno časa."

"Upam, da bo čimprej vzpostavljeno tudi diktiranje šifer. So določene pomanjkljivosti: govor mora biti primerno počasen, določenih izrazov in imen zdravil sistem še ne pozna. Ampak računam na to, da bo to postopno odpravljeno."

Na radiološkem oddelku uporabljajo speech magic
Na radiološkem oddelku šempeterske bolnišnice program za prepoznavo govora uporabljajo že od leta 2010 in so z njim zelo zadovoljni.

"Projekt za digitalno govorno zapisovanje radioloških izvidov speech magic sistem se je v Sloveniji začel izvajati leta 2006 z nabiranjem baze besed po regijah, ki so se nato zbrale v skupno bazo in omogočile govorno pisanje radioloških izvidov v slovenskem jeziku. V šempeterski bolnišnici smo z uporabo tovrstnega sistema na oddelku za radiologijo pričeli leta 2010, ko je bil implementiran PACS (Picture archiving and communication system). Eden izmed delov PACS sistema je tudi speech magic.

Za našo regijo so se podatki zbirali z branjem naključnih besedil. Branje je zajemalo tekste od leposlovja do strokovne literature," je povedal v.d. glavnega radiološkega inženirja Matjaž Sulič, dipl.inž.rad.