Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Ponosni smo na našo Saro Mugerli, ki je postala doktorica medicinskih znanosti

26/10/2023
image_67216385ab.webp

Sara Mugerli, čestitke za naziv doktorice medicinskih znanosti. Kapo dol, bi rekel nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec …
Hvala. Na ta moj doktorat gledam predvsem kot na nek uspešno zaključen projekt. Zelo sem vesela, ker sem prišla do konca, saj je vse skupaj trajalo kar dolgo časa. Na poti je bilo polno izzivov in polno ovir, a smo vse uspeli rešiti. Predvsem sem vesela, da sem spisala eno lepo zgodbo.

Tudi vaše sodelavke in vaši sodelavci ginekološko-porodniške službe so izjemno ponosni na vas in vaš velik dosežek. Želijo vam uspešno nadaljevanje strokovne, raziskovalne in akademske poti. Ste odprli šampanjec, pojedli torto?
Ja, takoj pa zagovoru doktorata smo odprli šampanjec in pojedli torto. Tu na oddelku še ne. Ni bilo še prave priložnosti, a bo tudi za to prišel čas. 

Zaposleni ste v šempetrski bolnišnici, kjer se je v zadnjem času prav v ginekološko-porodniško službo ogromno investiralo tako v prostore kot tudi v aparature. Vsekakor zelo dober ambient za delo in motivacija za naprej …
Tudi dobra ekipa smo. Imam veliko mladih sodelavcev. Vesela sem, ker so res dobri pogoji za delo.

Ste z doktorskim nazivom dosegli svoj ultimativni cilj v akademski sferi ali je to samo ena izmed pomembnih prelomnic v vaši karieri?
Upam, da se ne bo tukaj končalo. Na strokovnem področju se razvoj nikoli ne ustavi. Trenutno ne načrtujem novih podvigov v akademski sferi, saj mislim, da imam trenutno na kliničnem področju dovolj možnosti za napredovanje. Mislim, da se moram sedaj temu malo bolj posvetiti. 

Že med študijem medicine ste se posvečali raziskovalnemu delu. Vas je gnal nemirni duh, ki ga imajo v sebi radovedni ljudje, ki ponavadi postanejo inovatorji, raziskovalci, strokovnjaki na svojih področjih ….
Kot študentka sem s profesorjem Matijo Kozakom naredila eno raziskovalno nalogo za Prešernovo nagrado. Z njo sva odkrivala nov način zdravljenja bolnikov s periferno arterijsko boleznijo. Poleg že uveljavljenih zdravil sva raziskovala potencialne nove možnost zdravljenja. V mojem doktoratu pa sem pod mentorstvom izr. prof. Mihe Lučovnika in izr. prof. Daše Zupančič raziskovala glikokaliks žilnega endotelija pri nosečnicah s težko preeklampsijo. Gre za hudo bolne nosečnice, kjer moramo velikokrat nosečnost zaključiti predčasno, kar ima lahko tudi negativne posledice na otroka. 

Svojo zdravniško kariero ste začeli kot sobna zdravnica v zdravstvenem domu v Ajdovščini. Lepa izkušnja?
Zelo lepa izkušnja. Preden sem začela specializacijo, sem se v ZD Ajdovščina zaposlila kot sobna zdravnica. Na tisto obdobje imam zelo lepe spomine. Odličen kolektiv. Dobila sem tudi nekaj zelo dragocenih izkušenj.

Vaša odločitev, da se istočasno lotite specializacije ginekologije in porodništva ter doktorskega študija medicinskih znanosti, je bila zelo ambiciozna … Za nekatere težko predstavljiva …
Specializacija je bila itak na prvem mestu, raziskovalno delo pa pretežno v prostem času. Popoldan oziroma v prostih dnevih.

Kaj bi svetovali mladim ljudem, če jih je denimo strah, da ne bodo zmogli delati več stvari hkrati? Kako lahko človek postane multipraktik?
Mislim, da si je treba najprej postaviti prioritete in se projektov lotiti po etapah. Včasih mora kakšna stvar za določen čas počakat. Tako sem počela tudi sama: ustaviti sem se morala, ko je bil covid, ko sem rodila. Pač ni šlo vse naenkrat. So obdobja, ko imajo ene stvari prednost pred drugimi. Veliko je odvisno tudi od ekipe, s katero sodeluješ in od osebnih okoliščin.

Še vaš pogled v prihodnost? Kje vidite Saro Mugerli – da se uveljavi v stroki, raziskovalnem delu ali v akademski sferi? Ali pa kar na vseh področjih hkrati …
Bomo videli, kaj bo prinesel čas. Trenutno pa mi je najbližje klinično delo.

Galerija