Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Nova ginekološka operativna metoda v-NOTES, nič več vidnih brazgotin na trebušni steni

16/06/2023
20230518_093921.jpg

V šempetrski bolnišnici so začeli prvi v Sloveniji izvajati metodo v-NOTES, ki je poskrbela za pravo majhno revolucijo na področju ginekoloških operacij.

Barbara Venier, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja ginekološkega oddelka v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, v Slovenijistezačeli prvi izvajati operativne posege z novo metodo v-NOTES.
Res je, to je popolna novost v Sloveniji. Gre za novo metodo, s katero lahko kombiniramo dve ginekološki operativni tehniki: klasično vaginalno in endoskopsko-laparoskopsko. Do sedaj smo skozi nožnico odstranjevali maternico klasično. Druga metoda pa je laparoskopsko skozi vbodne rane, skozi trebušno steno.

Ta nova metoda v-NOTES je sinteza enega in drugega pristopa. To pomeni, da skozi nožnico na začetku pristopamo klasično, potem pa uporabimo možnosti, ki nam jih omogoča laparoskopska tehnika. Torej gremo skozi nožnico s kamero in laparoskopskimi inštrumenti. S tem se zelo razširi možnost nožničnega operiranja.

Z uporabo nove metode se izognete vidnim brazgotinam na trebušni steni
Pred uvedbo metode v-NOTES smo imeli določene omejitve: če je bila maternica prevelika, nožnica preozka in predolga, nismo mogli operirati skoti nožnico, ker je bilo zaradi slabe vidljivosti to nemogoče oz. nevarno. Takšne ženske smo morali operirati klasično z laparotomijo ali laparoskopsko. S to novo metodo se bo lahko veliko žensk operiralo brez ran in vbodlin na trebušni steni. Nožnico uporabimo za dostop do trebušne votline. To je velik napredek, ki si še utira pot v Evropi. Tako sledimo stroki.

Laparoskopske vbodline so sicer majhne, tja do centimetra in pol. Ampak vendarle po operaciji ostane rana na trebušni steni, kjer je možna infekcija, pooperativna kila in seveda se tudi bolečinam ne moremo izogniti. Prednost te tehnike ni samo estetska, je tudi v medicinskem smislu bolj prijazna pacientkam.

Med operacijami imate tudi boljšo vidljivost ter posledično bolj natančne in varne posege.
V-NOTES združuje prednosti laparoskopskega in vaginalnega pristopa z uporabo napredne platforme za vzpostavitev in vzdrževanje pnevmoperitoneja, kar omogoča vidljivost. To pomeni, da je pot v trebušno votlino zagotovljena s tesnilom, ki vzpostavlja zatesnitev nožnice. Tako lahko vzpostavimo dovolj velik pritisk v trebušni votlini in je tako sploh mogoče delati z endoskopsko kamero.

Katere vse posege vam omogoča v-NOTES?
S to tehniko lahko odstranjujemo samo maternico, maternico z jajcevodi, maternico z jajcevodi in jajčniki, ali samo jajcevode, ali samo jajčnike, ali samo cisto na jajčnikih. Do zdaj smo opravili devet operacij po metodi v-NOTES in prav vse so bile uspešne.

Občutno se skrajša tudi čas okrevanja.
V Evropi gre pri metodi v-NOTES pri odstranitvi maternice načeloma za dnevno kliniko. To pomeni, da pacientko zjutraj operirajo in zvečer lahko gre že domov. Naše pacientke so šle zaenkrat domov tretji dan po operaciji. Pri nekaterih ženskah smo namreč po odstranitvi maternice zaradi spuščenosti mehurja naredili še sprednjo plastiko nožnice. To je bil glavni argument, da pacientke ostanejo malo dlje.

Ker nimamo še veliko izkušenj, smo previdni. Ko uveljavljaš novo metodo, moraš biti praktično 100-odstotno gotov, da ne bo prišlo do zapletov. Če uvajaš novosti, imaš po navadi veliko nasprotnikov. Če že prvič doživiš neuspeh, se metoda zagotovo pokoplje za nekaj let. Ker potem vsi rečejo, saj smo vedeli, da iz tega ne bo nič. Vesela sem, da smo to metodo začeli uspešno uveljavljati v Sloveniji, ker ne moremo biti otok sredi Evrope, kar se tiče te novosti.

Dr. Venierjeva, zelo je zanimiv način, kako ste prišli do licence za izvajanje metode v-NOTES.
To metodo v Evropi promovira profesor Jan Baekelandt iz Belgije. Od kar sem bila sprejeta v italijansko zdravniško zbornico, dobivam zanimive strokovne informacije iz evropskega prostora. Tako sem se prijavila na v-NOTES tečaj, ki ga prof. Baekelandt organizira v referenčnih centrih po Evropi. Zahtevajo kurikulum, poizvedujejo kakšne imaš izkušnje, koliko imaš operacij na leto, koliko vaginalnih operacij opraviš, koliko laparoskopskih Sama sem na vabilo čakala kar nekaj mesecev in sem že pomislila na to, da iz tega ne bo nič. Potem pa so mi nekega dne poslali vabilo, da sem bila izbrana. Tečaj sem opravila novembra 2021 v Veroni pri prof. Valentinu Bergaminiju, ki ima nam najbližji referenčni center.

Tečaj traja dva dni in je zelo intenziven. Od jutra do večera. Gledaš online, kako profesor Baekelandt na Imelda kliniki v Bonheidnu v Belgiji operira. Tehnika je zelo sofisticirana in imaš občutek, kot da stojiš za njim in gledaš, kaj dela. Lahko sprašuješ in sodeluješ v diskusiji. Med pavzo pa vadiš na modelih, ki so zelo realistični. Demonstratorji pa zelo aktivni in strokovni.

V Aziji je ta metoda že zelo razširjena. V strokovni literaturi najdemo namreč številne članke iz Japonske, Tajvana, Kitajske in v Južne Koreje. Tam je zelo pomembna estetika, hitra vrnitev v službo in da je operacija pacientki prijazna. Vzhodnjaki so sicer tehnološko v samem svetovnem vrhu. Tam so bolnišnice opremljene z najnovejšo tehnologijo. Tudi v Evropi se premikamo v pravo smer, saj večina držav že uporablja to metodo. Na evropskem kongresu EBCOG med 18. in 20. majem letos v Krakovu je osrednjo pozornost požela prav metoda v-NOTES.

Čeprav ste pionirka na področju metode v-NOTES, svojega znanja ljubosumno ne čuvate samo zase
Z veseljem svoje znanje razdajam tudi drugim. Maja smo v šempetrski bolnišnici organizirali delavnico, ki sta se je udeležili dve kolegici iz Izole in ena s Ptuja. Junija so se prišle k meni izobraževat tri ginekologinje iz Novega Mesta. Jeseni bom imela še nekaj delavnic.

Je bila vaša ideja o uvedbi povsem nove metode v-NOTES v ginekološke operacije že od samega začetka dobro sprejeta s strani vodstva ali je bilo skeptično?
Najprej se moram zahvaliti g. Huseyinu Cetinu iz podjetja DEHKA trade iz Ajdovščine, ki mi je brez besed zaupal in doniral sredstva za prvo V-NOTES operacijo v Sloveniji. Nato sem metodo predstavila strokovni direktorici dr. Jasni Humar, ki mi je z zanimanjem prisluhnila in me podprla. Njej se je zdela metoda zanimiva in jo je že prej poznala. Direktor bolnišnice dr. Dimitrij Klančič je metodo finančno odobril, tako da je nabava pripomočkov hitro stekla. Obema se zahvaljujem tudi v imenu naših pacientk.

Zahvaljujem se tudi mojim zvestim sodelavcem v ginekološko-porodniški službi, anesteziologom in inštrumentarkam, ki so imeli potrpljenje v operacijski dvorani. Zahvala posebej dr. Barbari Kerkoč-Rudolf in dr. Heleni Kostadinović, ki sta me spodbujali in bodrili v trenutkih dvomov in omahljivosti. Menim, da smo dolžni uvajati napredne metode zdravljenja, saj imajo naše ženske pravico biti operirane z najsodobnejšimi tehnikami. Res sem vesela, da v Šempetru pišemo lepo zgodbo uspeha timskega dela, imamo še veliko načrtov.

Galerija