Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000
odpri iskalnik po strani

Nov artroskop, kvalitetnejše operacije kolena, ramena, gležnja in zapestja

26.06.2023
20230614_092020_1.jpg

Operativni blok šempetrske bolnišnice se pospešeno modernizira. Po novi operacijski mizi, novem endoskopskem video stolpu, novem anestezijskem aparatu je v hišo prišel še nov artroskop.

"Nov artroskop je precej boljši kot je bil ta star. Zdaj smo dobili artroskop s kamero, ki ima 4K ločljivost. Je boljša slika. Tudi tehnologija ostalih komponent se je izboljšala in omogoča bolj zahtevne operacije. Predvsem na področju kolena in ramena. Ta nov aparat bomo uporabljali tudi za artroskopije gležnja in zapestja."

"Operacijo lahko izvedemo bolj kvalitetno. Sam opravljam operacije kolena, gležnjev in ramena. Naši plastični kirurgi pa operacije zapestja. Ljudje si najpogosteje poškodujejo koleno ali ramo," je bil nad novim artroskopom navdušen travmatolog Aleksander Dolgan, dr. med., spec. splošne kirurgije.

Pri artroskopiji gre za minimalen invaziven poseg in je pacientu prijazen
"Ta operativni poseg ne pušča velikih brazgotin. Delamo zelo majhne reze, skozi katere spravimo inštrumente in kamero. Med operacijo imamo zelo dobro video podporo. Posledično gre za absolutno hitrejše okrevanje kot pri drugih bolj invazivnih operacijah."

Slikovna diagnostika se vrti okoli ultra zmogljivih magnetnih resonanc
"Čeprav smo včasih z atroskopijo postavljali diagnoze obsklepnih struktur, je danes diagnostična artroskopija zelo redka in upravičena le v izjemnih primerih. Slikovna diagnostika je namreč izjemno napredovala z novimi magnetnimi resonancami, ki delujejo pri zelo visoki jakosti magnetnega polja 3 Tesel. Diagnostično slikanje se običajno giblje od 0,5 do 1,5 Tesla. Ker je kakovost MR slik neposredno sorazmerna z intenzivnostjo magnetnega polja, so slike temu primerno boljše."

Na obzorju že rentgen C-lok s 3D sliko
"Planiramo nabavo nove rentgenske naprave C-lok, ker je obstoječa neprimerna zaradi premajhnega obsega loka. Z njo bi se nam izpolnila želja, da bi 3D rekonstrukcijo izvedli že med samo operacijo. Ta je zelo uporabna pri operacijah sklepnih zlomov, operacijah zlomov medenice in hrbtenice," je ambiciozni načrt travmatologov v šempetrski bolnišnici razkril Aleksander Dolgan.