Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000
odpri iskalnik po strani

Na endoskopiji moderna elektrokirurška enota, na pohodu umetna inteligenca

19.06.2023
20230609_091907.jpg

V endoskopskem centru v šempetrski bolnišnici so dobili novo elektrokirurško enoto z argon plazmo in ultrazvočni čistilec.

"Gre za novo elektrokirurško enoto z argon plazmo, ki jo uporabljamo pri endoskopskih posegih, predvsem pri polipektomijah ter pri ostalih terapevtskih posegih. Argon plazma omogoča dodatne možnosti koagulacije. V začetku letošnjega leta se nam je pokvarila stara elektrokirurška enota z argon plazmo, zato smo šli v investicijo in nabavili novo."

"V endoskopskem centru imamo sicer tri elektrokirurške enote, na vsakem endoskopskem stolpu enega. Dodatek argon plazme je samo pri enem, ker pa je zadeva premična jo lahko uporabljamo na več deloviščih," je novo pridobitev na endoskopiji pokomentiral vodja oddelka za gastroenterologijo dr. Miha Bartolić, dr.med., spec.interne medicine.

Umetna inteligenca pri detekciji in zaznavanju polipov
"Dobro se zavedam, da smo letos poleg elektriokirurške enote na endoskopijah dobili tudi nov endoskopski ultrazvok z dvema sondama, a imamo še veliko potreb in želja. Področje endoskopije se namreč izjemno hitro razvija. V svetu in Sloveniji se uveljavlja umetna inteligenca pri detekciji in zaznavanju polipov. Morda jo bomo začeli v bližnji prihodnosti uporabljati tudi v naši bolnišnici."

"Želimo si aparat za preglede žolčnih vodov. Čaka nas investicija v nove gastroskope in kolonoskope. Upamo, da bomo že letos dobili sodobno programsko opremo za endoskopsko diagnostiko. Hočemo slediti trendom in biti v koraku s časom."

Na endoskopiji so pred kratkim dobili tudi nov ultrazvočni čistilec.

"Z njim steriliziramo pripomočke za večkratno uporabo. To so ustniki, čepi za delovni kanal, aplikatorji klipov, določene kleščice za ERCP," je zmožnosti ultrazvočnega čistilca razložila Nataša Pavšič, diplomirana medicinska sestra, ki na endoskopijah dela že 20 let.

Galerija