Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Moja izbira je slovenska hrana!

19/11/2025
Plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek tedna slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji teden v novembru, letos od 17. do 23. novembra. Tradicionalni slovenski zajtrk bo ta dan v petek, 21. novembra 2025.

Namen ukrepa

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša.

Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Živila za zajtrk

Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji.

4813455753508916_tsz2025_plakat_a4_test1__fitmaxwziwmdasmjawmcwiytq4nte1mdm4zijd.jpg