Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Fizioterapevti in logopedinja navdušili s stojnico in predavanji

19/04/2024
 Predstavitev lajšanja bolečine s pomočjo kinezioloških trakov

Fizioterapevti šempetrske bolnišnice so uspešno predstavili lajšanje bolečine s pomočjo kinezioloških trakov. Tudi odzivi na predavanja o fizioterapiji so bili zelo pozitivni.

''V pritličju bolnišnice fizioterapevti smo imeli stojnico za lajšanje bolečin s pomočjo kinezioloških trakov. Izvajali smo mišično tehniko lepljenja. Ta se najpogosteje uporablja za lajšanje miofascialnih bolečin, druge tehnike pa so še korektivna, sprostilna, fascialna in limfna. Taping normalizira, ščiti in krepi mišice, spodbuja povečan krvni in limfni obtok, kar pripomore k zmanjšanju oteklin in bolečin. Udeleženci so bili zelo zainteresirani za seznanitev s predstavljeno tehniko in so po aplikaciji kinezioloških trakov odšli od nas zelo zadovoljni, '' je bil nad izkušnjo z obiskovalci na stojnici navdušena Polona Černilogar, dipl. fiziot.

 

Zelo dobro obiskana predavanja o fizioterapiji in varnem hranjenju

Po uspešno izvedeni stojnici so sledila predavanja v SIM ZIC-u. Fizioterapevtske vsebine, postopki in obravnave lahko izboljšajo psihofizično počutje zdravstvenih delavcev, je prepričana v.d. vodje fizioterapije Tanja Humar,  mag. fiziot., ki je povzela štiri predavanja:

  • Poznavanje pravilne mobilizacije in transfera bolnika predstavlja enega temeljnih znanj v sklopu varstva pri delu in ergonomije na delovnem mestu. Opolnomočenje zdravstvenega kadra z omenjenimi znanji olajša delo na oddelku, ter varuje zdravstvene delavce pred poškodbami.
  • Pojavnost urinske inkontinence postaja velik problem med zdravstvenimi delavkami in širšo populacijo. Poznavanje vzrokov, tudi z vidika pravilnega prenašanja bremen (mobilizacija in transfer bolnika) predstavlja možnost zmanjševanja pojavnosti. Ob sočasnem poznavanju in izvajanju pravilnih terapevtskih vaj in upoštevanju preventivnih ukrepov, lahko veliko naredimo zase.
  • Dobra drža je temelj dobrega psihofizičnega počutja. Poznavanje tonične muskulature, ravnovesja in vzrokov neravnovesij v telesu poveča možnosti ohranjanja optimalne drže ali izboljšanja le te. Dolgotrajna slaba drža vodi v nepopravljive spremembe – deformacije.
  • Aktivni odmor na delovnem mestu je zelo dobrodošel, ker neposredno skrbi za zdravje zaposlenih. Prilagojene vaje specifičnim delovnim skupinah pomeni spoznavanje obremenitev določenih poklicnih skupin, ter omogoča reševanje ali izboljšanje stanja zaradi preobremenitve na delovnem mestu. Redno izvajanje aktivnega odmora s sočasno veliko udeležbo zmanjšuje bolniške odsotnosti.

''Med predavanjem z naslovom Motnje požiranja in varno hranjenje smo spoznavali definicijo motenj požiranja in kdaj se le te pojavljajo. Predstavljen je bil pomen prepoznavanja motenj požiranja-disfagije v bolnišničnem okolju, spoznali smo glavne lokalne in centralne vzroke za pojav disfagije ter opozorilne znake, na katere moramo biti pozorni kot zdravstveni delavci.

Naprej smo se sprehodili na možne ukrepe, ki jih lahko vsak posameznik izvede v bolnišničnem okolju ter se podrobneje pogovorili in razmišljali o raznolikosti bolnišničnih diet ter prilagajanja konsistence hrane za disfagičnega pacienta. Vsebine so vzbudile zanimanje udeležencev, predavanje bo predvidoma še enkrat izvedeno v mesecu maju, '' pa je povedala Mateja Jarc, mag. prof. logoped.