Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Epidemiološka situacija v Sloveniji kaže, da je oslovski kašelj v porastu

05/04/2024

Spoštovani,

epidemiološka situacija v Sloveniji kaže, da je oslovski kašelj v porastu. Bolezen se v začetku lahko kaže kot prehlad, bolnik ima povišano temperaturo, kasneje se običajno razvije dražeč kašelj v napadih, ki lahko traja več tednov. Najbolj so ogroženi novorojenčki in dojenčki. V kolikor bi v vašem kolektivu zaznali bolnike/zaposlene s takšnimi bolezenskimi znaki, naj le-ti obiščejo izbranega zdravnika, ki bo ugotovil, ali gre za oslovski kašelj. V tem primeru bo svetoval glede zdravljenja in morebitnega cepljenja proti oslovskemu kašlju.

V primeru, da je bolnik ali zaposleni z oslovskim kašljem v stiku z novorojenčkom, dojenčkom oziroma z necepljenim otrokom, nosečnico, ali osebo, ki ima okrnjeno imunost, pri kateri bi bolezen lahko potekala težje, bo zdravnik svetoval zaščito z antibiotikom in cepljene. V kolektivu izvajajte splošne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, ki se širijo s kapljicami: higiena kašlja, umivanje in razkuževanje rok, ustrezna uporaba zaščitne maske IIR, čiščenje in razkuževanje vseh površin in pogosto zračenje prostorov.

V naslednjem tednu se bo v naši bolnišnici izvedlo cepljenje proti oslovskemu kašlju. Najprej bomo cepili zaposlene, ki delajo z otroki, nato bomo določili termine še za ostale zainteresirane zaposlene za cepljenje.

Vse dodatne informacije so na voljo tukaj

Lep pozdrav

Renata Janeš

Sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb