Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Dr. Ruben Bizjak: Šempetrska pediatrija ima lepo perspektivo

10/07/2023
20230622_130434.jpg

Dr. Ruben Bizjak, ki je v zadnjih štirih desetletjih na šempetrski pediatriji odigral eno ključnih vlog, se bo v prihodnje bolj posvetil svoji stari ljubezni - golfu. Bo pa ostal še naprej povezan z medicino. Pod njegovim budnim očesom se bosta izobraževali dve kandidatki, ki ga bosta nasledili na področju alergologije na pediatričnem oddelku.

"Ne čutim tega, da odhajam v penzijo. Nimam še v glavi tistega, da je pa zdaj res vsega konec. Septembra se bom namreč vrnil v alergološko ambulanto. Bolj imam občutek, da grem na ene dolge brezskrbne počitnice. Prvič po študentskih letih. Ne morem verjet, da bom prost dobra dva meseca. Se jih veselim kot otrok."

"Imel sem srečo, da sem prišel na res dober oddelek, na pediatrijo. Ko sem končal študij medicine leta 1979, sem šel v vojsko, nato pa v službo. Takrat smo morali zdravniki najprej dve leti delati kot splošni zdravniki. Delal sem v Mirnu in v Novi Gorici. Ko sem razmišljal o specializaciji, me ni vleklo v kirurgijo, temveč sem bil v dilemi: ali se posvetiti interni medicini ali pediatriji."

Bili smo več časa v bolnišnici kot doma
"No, in nekega lepega so me poklicali iz šempetrske pediatrije. Glavna medicinska sestra Silvana Radinjameje naravnost vprašala: Ali bi se zaposlil pri nas, ker se bo primarij dr. Marjan Zdravljič upokojil? Pa sem izstrelil kot iz topa: Zakaj pa ne? Povabili so me na primarijevo poslovilno zabavo in očitno sem takrat naredil dober vtis ter "sprejemni izpit" za novo službo. Malo zatem sem se srečal z direktorjem šempetrske bolnišnice dr. Vojkom Gatnikom in smo podpisali pogodbo. Na pediatriji, kjer sem začel delati novembra 1983, so me lepo sprejeli", je svoje začetke opisal dr. Ruben Bizjak in nadaljeval:

"Moji prvi učitelji pediatrije so bili dr. Dana Košiček, dr. Danijela Bravar, dr. Alenka Pegan in dr. Vojko Gatnik. Kmalu za menoj sta na oddelek prišli tudi dr. Breda Wedam Mozetič in dr. Vlasta Iljič Brecelj. Po odhodu starejših kolegov v pokoj je ekipa štirih zdravnikov - dr. Gatnik, dr. Wedam, dr. Brecelj in jaz - dolgo časa uspešno vodila pediatrijo v Šempetru. Bili smo kot družina. Tudi sestre so bile prijazne in strokovno zelo usposobljene. Na mesec smo imeli najmanj šest dežurstev, saj smo bili sedem let na oddelku samo štirje zdravniki."

"Bili smo več časa v bolnišnici kot doma. Število obravnavanih otrok na šempeterski pediatriji na letni ravni se je takrat vrtelo okoli številke 1500. To je bilo eno težjih obdobij v moji karieri, a bili smo mladi, polni entuziazma. Ne glede na to lahko rečem, da sem vedno rad in z zadovoljstvom opravljal svoj poklic, po svojih najboljših močeh."

Vsak pediater ima svojo subspecializacijo
"Permanentno smo se dodatno izobraževali in delali na visokem strokovnem nivoju. Vsak od pediatrov si je izbral subspecializacijo. Jaz sem postal pulmolog in alergolog, dr. Wedamova neonatologinja,dr. Brecljeva kardiologinja, dr. Gatnik pa je bil splošni pediater."

"Sledila je hitra menjava generacij. Najprej je prišla dr. Tanja Milanič, nato še dr. Gregor Nemec, dr. Tjaša Nanut in dr. Tina Lozej. Sam sem obdržal področje alergologije, dr. Nemec je prevzel pulmologijo in nefrologijo, dr. Milaničeva gastroenterologijo, dr. Lozejeva neonatologijo, dr. Nanutova pa kardiologijo."

"Res moram pohvaliti mlado generacijo pediatrov, ki so morali v zadnjih šestih letih prevzeti vso breme od nas starejših na svoja ramena. So zelo dobra ekipa. Dr. Nemec se je v zadnjih štirih letih izkazal kot odličen predstojnik pediatrične službe. Me ne skrbi za prihodnost pediatrije. Imamo tudi podmladek, imamo specializante, ki obetajo."

Obljubim, da se bom vrnil jeseni
"Ker bolnišnica v zadnjem času posluje pozitivno, veliko vlagamo v nove aparate. Letos smo dobili nov ultrazvok srca, kmalu naj bi bile v hiši tudi nove reanimacijske posteljice. Včasih smo se borili za svinčnike in bili odvisni predvsem od donacij. V zadnjem času se je stanje bistveno izboljšaloin na pediatričnem oddelku je sedaj veliko lažje delati."

"Svojim sodelavcem sem obljubil, da se bom vrnil jeseni in bom vsako sredo prihajal v alergološko ambulanto. Na oddelku bomo še naprej izvajali provokacije pri otrocih za katere sumimo, da so alergični na določena zdravila. Prav tako bomo še naprej izvajali imunoterapijo. Tistim, ki so alergični, dajemo pod kožo ali pod jezik določen alergen v rastočih odmerkih in s tem poskušamo doseči toleranco na ta alergen. Smo že izbrali mojega naslednika. Ker je veliko dela, imamo že dve kandidatki za to delo."

Še zmeraj v dobri fizični kondiciji
"Najprej sem dolgo časa igral tenis in sem bil res dober. Potem pa je prišla poškodba kolena in sem se vprašal: Kaj pa zdaj? Preklopil sem na kolesarjenje. Moj pokojni prijatelj Simon Maffi je oboževal golf in je mene ter moje prijatelje pet let prepričeval, da se moramo preizkusit v tem športu. Da je res noro dober. Nenehno smo mu govorili: Ja, ja, bomo že. Očitno se je naveličal našega odlašanja, zato je en dan prišel in rekel: Sem vam rezerviral golf igrišče v Olimju za tri pare. Takrat je on edini znal igrati golf. In ker je rezerviral, smo pač šli."

"Čakal me je izpit za golf, ki sem ga uspešno opravil. S tem lepim športom sem se začel ukvarjati takoj po petdesetem letu, a zaradi službe nisem tako napredoval kot bi lahko. Moraš pridobiti to posebno mehkobo pri udarcu. V zadnjih desetih letih sem igral na vseh slovenskih igriščih, na nekaterih v Avstriji, Italiji, Madžarskem, pa tudi že na Islandiji in otoku Tenerife. Spremljam tudi profesionalni golf. Vsako nedeljo skupaj z ženo po jutranji kavi vklopiva televizijo in gledala golf kanal. Zanima me tudi Novak Đoković, saj sem sam včasih veliko časa posvetil temu športu."

Več časa za golf in vnukinje
"Imam hišo in vsi vemo, koliko je dela okoli hiše in v njej. Imamo tudi vrt. Čeprav je za vrtnarjenje bolj pridna žena. Jaz sem zadolžen bolj za težaška dela . Sin zida hišo in smo zdaj s tem okupirani. Pomagamo kolikor je v naši moči. Kar se tiče prostega časa, bomo zagotovo kaj več potovali. Tri leta nismo nič, ker je bil covid. Zdaj je končno prišel čas, da se bom lahko bolj resno posvetil golfu. Sicer zelo rad kolesarim in smučam."

"Imam tri vnukinje in bom imel tudi z njimi veliko dela in seveda tudi veselja. Letos poleti gremo skupaj na morje. Nobeden od mojih otrok ni šel po moji zdravniški poti. In veste zakaj ne? Zmeraj sta govorila: Tatu ni nikoli doma. Hčerka je komunikologinja, sin pa ekonomist je svojo lepo zgodbo zaokrožil dr. Ruben Bizjak."

Življenja krog se vrti naprej
Svoje 40-letne izkušnje z dr. Rubenom Bizjakom je pokomentirala medicinska sestra na pediatriji Janja Komac: "Dr. Bizjak je zakon. Je zelo prijeten človek. Super kot zdravnik. Dostopen. Strokoven. Ker oba rada kolesariva, sva se veliko pogovarjala o tem. Pravi, da še zmeraj veliko kolesarita z ženo. Sicer bo sedaj njegov šport številka 1 postal golf.

Kot šef je zahteval red, kar je edino pravilno ravnanje. Tudi družina ne more shajat brez reda, kaj šele tako velika skupnost kot je naša. Dr. Bizjaka smo imeli radi sodelavci ter seveda otroci in starši, ki so prihajali na pediatrijo.

Pogrešala ga bom, ker sem tako dolgo obdobje delala z njim. Celih 40 let. Približno istočasno sva prišla v bolnišnico. Bila sem že na njegovi fešti za specializacijo. Res smo se imeli lepo z njim. Zdaj se bo treba navezat na nove sodelavce in življenja krog se vrti naprej."

Alergologijo vpeljal v severno-primorsko regijo
Dr. Rubena Bizjaka izjemno spoštuje tudi sedanji predstojnik oddelka za pediatrijo v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica dr. Gregor Nemec: "Dr. Bizjak je bil moj mentor. Prav on me je sprejel na oddelek. Je bil eden glavnih akterjev, da je pediatrija v Šempetru takšna kot je danes. Na našem oddelku so se v času njegovega predstojništva stvari razvijale v strokovni odličnosti. V zadnjem času je deloval predvsem na področju alergologije in jo v bistvu vpeljal v našo regijo. Omogočili smo mu, da jo bo prenesel na mlajši rod. Na naš oddelek je vnašal neko mirnost in profesionalnost. Vedno je bil pripravljen pomagat. Ga bomo zelo pogrešali. Zanj bodo naša vrata vedno odprta."

Spremljajte nas na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Linkedinu.

Galerija