Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000

Brez koga šempetrska bolnišnica ne bi bila to, kar je. Predstavljamo pediatrijo.

19/12/2023
20231219_120840.jpg

V projektu Brez koga bolnišnica ne bi bila to, kar je bomo s pomočjo otrok na pediatričnem oddelku obeležili celotne delokroge Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica in jih tako s ponosom predstavili drugim zaposlenim in zunanjim obiskovalcem. Kot prvega predstavljamo Oddelek za pediatrijo – otroške bolezni.

Otroški oddelek Splošne bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici je pričel delovati septembra 1956, ob ustanovitvi same bolnišnice. Prva leta je tam deloval le en pediater, število letnih sprejemov je bilo okoli 1500, povprečna ležalna doba pa je znašala 16 dni. Uvedena je bila tudi poliklinična dejavnost, in sicer splošna pediatrična ambulanta. V dvajsetih letih se je število pediatrov povečalo na 5, hkrati pa se je krepilo in razvijalo tudi varstvo otrok in mladostnikom na primarnem nivoju.

1976 pa se je pediatrična služba šempetrske bolnišnice premestila v osmo nadstropje nove bolnišnice. Istega leta se je uvedla tudi pedagoška in vzgojno-varstvena dejavnost, ki za delo uporablja prostora v 9. nadstropju bolnišnice. Tudi ambulantna dejavnost je z novo bolnišnico pridobila nove prostore. Širila se je tudi splošna dejavnost. Ustanovljen je bil Odsek za nedonošenčke in bolne novorojenčke. Od leta 1998 pediatrija staršem nudi možnost sobivanja v sobi ob bolnem otroku, prav tako pa so jim dovoljeni obiski čez cel dan. Število ambulantnih obravnav se viša, in v letu 2015 je bilo denimo obravnavanih kar 59 % več primerov kot desetletje poprej.

Rdeči noski, tačke pomagačke, dedek Mraz
Vzdušje na oddelku popestrijo tudi številne dejavnosti in aktivnosti, ki jih sicer morda v bolnišničnih prostorih ne bi pričakovali. Tako nas redno obiščejo rdeči noski, profesionalni umetniki, ki v bolnišnicah s humorjem in maskami nudijo duševno oporo. Podobno oporo nudijo obiski tačk pomagačk, terapevtskih psov s svojimi pomočniki. Ob vsakem letnem času so v avli pediatričnega oddelka organizirane ustvarjalne aktivnosti, pustno rajanje in nastopi različnih gledaliških ali vrtčevskih skupin, prav tako pa nas še tradicionalno obišče dedek Mraz, zaposleni pa se tudi medsebojno obdarujemo in ob smreki kaj zapojemo.

Poslanstvo zaposlenih na pediatričnem oddelku je globoko humano. Zdravstveni strokovnjaki in ostali združujejo medicinsko znanje in sočutje, da zagotovijo najboljšo možno oskrbo najmlajših pacientov. Srečujejo se z otroki vseh starosti, od novorojenčkov do mladostnikov. Njihovo delo ni le zdravljenje bolezni in poškodb, pač pa tudi spremljanje razvoja otrok, svetovanje staršem o preventivi. Njihovo delo je prilagojeno posebnostim otrokove anatomije, fiziologije in psihologije, kar zahteva posebno občutljivost in prilagodljivost. Nudijo nenehno podporo in nego, so prva točka stika za otroke in njihove družine ter pomembno prispevajo k ustvarjanju toplega in varnega okolja. Seveda pa ne smemo pozabiti na odlično tehnično osebje, čistilke in kuharsko službo, brez katere pediatrični oddelek ne bi mogel delovati.

Vabljeni na razstavo v avlo glavnega vhoda šempetrske bolnišnice
Skupno poslanstvo vseh članov pediatričnega oddelka je tako zagotoviti, da otroci prejmejo najboljšo možno zdravstveno oskrbo v razumevajočem okolju.

Vabimo vas, da si ogledate raznoliko razstavo, ki predstavlja pediatrični oddelek na najrazličnejše načine … s podobami, besedami, fotografijami in še čem. Resnično raznoliko množico likovnih, ustvarjalnih in drugih del so prispevali predšolski in šolski otroci ter dijaki, ki so se zdravili na pediatriji. 

Razstavo so pripravili bolnišnična učitelja ter vzgojiteljica ob podpori strokovne vodje za kakovost, strokovne vodje za izobraževanje in glavnega medicinskega zdravstvenika na pediatriji.

Galerija