Skoči na vsebino
Gumb išči Zapri iskalnik
+386 (0)5 330 1000
odpri iskalnik po strani

Betlehemska luč miru sporoča: Premostimo in razsvetlimo

24.12.2023
20231221_150157.jpg

''To je luč miru iz Betlehema, ki je bila prižgana v votlini Jezusovega rojstva. Potem so jo skavti prinesli v Evropo, nato pa je nadaljevala pot po celem svetu. Obiskali smo župane, bili smo na policijski postaji, pri gasilcih. Obiskali smo varstveno delovni center. Zdaj smo v vaši bolnišnici. Nosimo luč miru iz Betlehema, čeprav v sveti deželi, v Izraelu divja vojna. Upamo, da se bo čimprej končala.  Duhovno sporočili te luči je prizadevanje za mir. Vidimo, da se danes bolj poudarja vojaško tekmovanje, imamo tudi pozive k sovraštu. Rešitev pa je samo ena - da si prizadevamo za mir, da iščemo rešitve v pogajanjih, v dialogu, ki pa seveda ni vedno lahek. Potrebno je tudi trpeti v teh medsebojnih odnosih  in vztrajati v dialogu kljub velikim nasprotjem, ki obstajajo,'' so povedali skavti, ki so v šempetrsko bolnišnico prinesli luč miru iz Betlehema.

Slogan letošnje akcije Luči miru iz Betlehema je Premostimo in razsvetlimo.

Nasprotje med mrazom in toploto, žalostjo in veseljem, grozotami in mirom, temo in svetlobo. Ko doživimo prvo, šele zares spoznamo dragoceno vrednost drugega.

Ko vidiš nekoga, ki ga zebe, ki je žalosten, ki beži pred neurjem, ki se boji teme, stopi k njemu. Podaj mu roko, pomagaj mu na poti k toploti, veselju, miru, razsvetli njegovo temo. Podaj mu roko, med vama postavi most.

Most, ki zraste, ko se človek človeku nasmehne. Most, ki zraste, ko te roke povabijo v objem. Most, po katerem hitiš v odgovor klicu na pomoč.

Drug drugemu lahko v še tako hudi preizkušnji prinašamo Luč upanja.

Postavimo most, kjer ga ni. Prižgimo luč, kjer še ne gori.

In kaj sporoča poslanica?

Pod vtisi preteklega poletja je nastala poslanica, ki se s pomirjujočim tonom ozira nazaj. Poletje je bilo ena velika preizkušnja za čisto vse - od nevihtnih taborov, ki se jih je nemalo končalo z evakuacijo, do avgustovskih poplav, ki so terjale ogromno. Nismo bili le skavti tisti, ki smo se hitro odzvali na težko preizkušnjo, pač pa vsi ljudje, ki so svoje srce odprli in hiteli na pomoč. Poleg dogajanja po Sloveniji v preteklem poletju, pa se poslanica ozre tudi na grozote, ki se odvijajo po svetu, ter nas hkrati opominja na srečo, ki jo imamo, da živimo na tako mirnem koncu sveta.

Premalokrat si priznamo in se zavemo, da naredimo nekaj dobrega, zato smo želeli, da bi poslanica dala občutek trepljanja po rami, ki nam da zagon, da v težkih preizkušnjah pogumno vztrajamo. Tako bomo lahko skupaj imeli upanje na boljši jutri, na katerega nas opominja prihod Plamena. Videli smo, da lahko vedno zaupamo v Boga, saj bo tudi v najtemnejših nočeh poskrbel za nas.

Galerija